Най-малко 234 застрашени маймуни от вида мексикански мантиев ревач (Alouatta palliata mexicana) са загинали от жегите в тропическите гори в югоизточния мексикански щат Табаско. Това съобщи неправителствената организация за защита на дивата природа „Кобиус“, цитирана от Ройтерс.

Броят на мъртвите примати е почти тройно по-голям, отколкото преди месец, което се дължи на горещата вълна в цялата страна.

Данните за над 200 загинали са само за районите, които мексиканската организация за опазване на дивата природа е успяла да проучи, и според нея действителната цифра трябва да е много по-висока.

През май местните медии съобщиха за най-малко 85 смъртни случая на мексикански мантиеви ревачи, тъй като температурите надхвърлиха 45 градуса по Целзий на фона на продължителна суша, която изпари водоемите на страната и те едва сега започват да се възстановяват в началото на дъждовния сезон.

Макар че дъждовете в цялата страна вече започнаха, „Кобиус“ направи изявление в социалните мрежи, че това „няма да реши извънредната ситуация, а само ще осигури известно време за предприемане на реални действия за опазване на околната среда“.

„Кобиус“ обяви, че освен от жегите, популациите на маймуните страдат и от лов, прекомерна сеч, влошаване на местообитанията, пожари и нови болести, предавани от хора и домашни животни.

„Тези фактори, в синергия с по-високите температури, причиняват топлинен стрес, който предизвиква остро възпаление и най-вече допринася за напълно неефективен отговор на имунната система“, добавят еколозите. В доклада се казва, че някои от изследваните маймуни са страдали от белодробен оток или остър респираторен дистрес, след като са вдишали дим от горски пожари.

Мантиевият ревач, който живее в Мексико, Централна Америка, Колумбия и Еквадор, е класифицирана като уязвим вид в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN), който за последен път извърши глобална оценка през 2015 г.