Учените може да са по-близо до разкриването на тайните на борбата със стареенето, съобщава Мейл онлайн, цитиран от БТА.

Те са открили, че стимулирането на определен ген, който всички хора и насекоми притежават, може да намали скоростта, с която клетките ни се износват.

Китайски учени откриват това, докато изучават ДНК на плодови мушици. Те забелязват, че един-единствен ген в тези насекоми определя дали ще умрат млади.

Изследователите проверяват този ген в база данни за хора и откриват 93% съвпадение с човешки ген, известен като DIMT1.

В лабораторни условия специалисти излагат човешки клетки на радиация, за да предизвикат увреждане, което донякъде наподобява възрастово деградиране.

Данните показват, че клетките с "подсилен" ген DIMT1 стареят с 65% по-бавно от непроменените клетки.

Екипът на учените се надява, че тези открития ще подпомогнат изследванията за активиране на този ген при хората със съвременни методи на медицината.

Резултатите от изследванието са публикувани в списание Nature Aging.

Както човешкият ген, така и този на насекомите променят формата и структурата на митохондриите си, което има значение за балансирането на оксидативния стрес и процеса на стареене. Митохондриите са отговорни за производството на енергия, необходима на клетките, също като както "електроцентрали" в телата ни, доставят енергия за клетките да функционират правилно. Ако нямат достатъчно енергия, тъканите или органите в тялото не функционират правилно, което води до стареене.

За да открият тези гени, учените анализират 1283 ДНК сегмента на насекомите и откриват неизвестния ген CG11837, който регулира продължителността на живота им.

Когато увеличат активността на този ген, плодовите мушици живеят с 59% повече.

Използвайки базата данни AlphaFold2, програма с изкуствен интелект, която анализира протеинови структури, учените започват да търсят подобни гени при хората. Така става ясно, че структурата на CG11837 е подобна на човешкия ген DIMT1.

Учените провеждат ин витро изследвания, използвайки клетки от възрастен човек и ги стимулират да произвеждат повече DIMT1 в продължение на три дни.

Модифицираните клетки се делят със същата скорост като непроменените клетки, но когато ги излагат на рентгенови лъчи, които увреждат клетките, се забелязва значителна разлика.

Клетките с подсиления ген остаряват с 65% по-бавно и се увеличават с 24% повече от тези в контролната група.

Учените са уверени, че това изследване е стъпка към създаването на нови терапии, които да помогнат за промяна на гена на човека, лечение на болести и удължаване на живота.

Изследователите откриват, че терапията е обърнала процеса на стареене при мишки. Мишките, на които е била приложена експериментална генна терапия, живеят с 109% по-дълго след лечението, в сравнение с тези, които получават плацебо.

Тази генна терапия все още не е налична за хората, но специалисти прогнозират, че тя може да стане достъпна до пет години, съобщава Мейл онлайн.