Учени от Китайската академия на науките откриха вид пустинен мъх, който би могъл да помогне за поддържането на бъдещи колонии на Марс, според Ройтерс, цитирана от БТА. Мъхът, наричан Syntrichia Caninervis, е открит в западния китайски регион Синцзян и е изключително устойчив на условията, които се считат за типични за червената планета.

Специалистите описват мъха като издържлив на екстремни условия като сурова суша, ниски температури и радиация. След загуба на над 98% от водата в своите клетки, мъхът бързо възстановява своята фотосинтеза и физиологична активност.

Той се регенерира дори и след подлагане на свръхниски температури или съхранение във фризер при минус 80 градуса по Целзий за пет години или в течен азот за период от един месец.

Китайските учени смятат, че този мъх може да служи като основа за екосистемата на Марс. Той би могъл да допринесе за производството на кислород, поглъщането на въглерод, увеличаването на плодородието на почвата и стимулирането на атмосферните, геоложките и екологичните процеси. Това би подпомогнало растежа на други по-висши растения и животни, и би улеснило създаването на нови обитаеми среди, подходящи за дългосрочно заселване от човека.