Астрологията ни предлага гледна точка към специфичните качества и умения на всеки зодиакален знак, като интелигентността не остава неотчетена. Лицата с по-висок интелигентен коефициент често насочват енергията си към личния растеж и развитие, избягвайки да се отличават ненужно пред други. Тии обикновено проявяват уравновесеност и спокойствие в ежедневието си.

Според зодиака, най-интелигентните знаци са следните:
Близнаци

Близнаците са известни с бързата си мисъл и гъвкавост. Техният интелект е захранван от неукротимо любопитство, което ги допълва с широка гама знания. Способността им да обработват информация бързо и качествено, както и техните комуникационни умения, засилват интелектуалната им ловкост. Близнаците са умени да се приспособяват към разнообразни ситуации и винаги са отворени за нови знания.
Дева

Девите се диференцират с аналитичен ум и изключително внимание към детайлите. Те са постигнали върхови умения в организиране, логика и решаване на проблеми. Високата им интелигентност става факт, благодарение на методологичния им подход към проблеми и способността да анализират сложни информации. Девите са реалистични и практични, като направо умеят да превръщат интелекта си в практическа полза, която потвърждава ефективността им в професионален план.
Скорпион

Наблюдателният Скорпион разполага с остър ум, проникващ на дълбоко ниво. Те умеят да разшифроват основните мотиви на всяка ситуация и се справят идеално при динамични условия. Скорпионите могат ефективно да разрешат любо препятствие благодарение на изобретателността и стратегическото си мислене. Тяхната страст и дълбок ум ги правят особено креативни и възприемчиви към детайли, които често остават незабелязани от други.
Водолей

Водолеите се отличават с нестандартно мислене и иновативен подход. Те са любопитни по природа и честно предпочитат идеи, надхвърлящи съвременното време. Креативността и прогресивното мислене ги правят мултифункционални стимулатори в различни области – от наука до изкуство.
Козирог

Козирозите са известни със сериозността и дисциплината си. Те умеят да задават и постигат дългосрочни цели с практическите си идеи и разсъждения. Често предлагат адекватни и продуктивни решения и известни са с предпазливостта си и готовността, която корени от тяхната интелигентност.