Мостовете могат да се превръщат в място за градско изкуство и място, където да се събират младите хора и любителите на графити изкуството.

На 2 и 3 септември 2023 г. от 12:00 до 20:00 ч. под моста "Чавдар" ще се проведе първото издание на фестивала за графити и улично изкуство "МОСТЪ", съобщава БНР.

Подробности за събитието разказа Константин Кръстев, който е един от организаторите и част от 0511.bg.

В тазгодишното издание се включват 17 артисти с тотално различни стилове. Част от тях са от София, други идват от Варна и от други краища на България. А темата, която обединява творците, е "зоомостът“.

"Искаме бетонният мост да изглежда по-жив и малко по-цветен. Като цялото пространство ще бъде изрисувано в един цвят фон и съответно цветовете, които ще бъдат ползвани – дали букви, дали лица, характери, животни – ще бъдат съобразени в една гама“, казва Константин Кръстев.

Мостът "Чавдар“ се превръща в първото място за легални графити в София, което се обособява от Столична община. Организаторите са отделили специална зона за свободно рисуване, където всеки ще може спокойно да рисува това, което му харесва, без ограничение в цветовете и формите.

На фестивала ще има работилници, графити състезание, на което предварително ще бъдат избрани 10 професионални артисти и които ще се състезават за голяма награда.

"Графитите са едно модерно изкуство. Нямат нищо общо с вандализма и това, което си представят хората, когато чуят графити“, допълва Константин Кръстев.