Кино хитовете от това лято - "Барби" на Грета Гъруиг и "Опенхаймер" на Кристофър Нолан не отговарят на руските "традиционни духовни и морални ценности", съобщава руското издание "Комерсант".

Министерството на културата в Русия не препоръчва двата филма, които излязоха в един и същи ден, да се гледат, понеже те "не отговарят на поставените от държавния глава цели и задачи за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности".

Ведомството също така посочва, че в руския боксофис вече успешно се показват руски филми, които са напълно в съответствие с духовните ценности на страната. Като пример са дадени филмът "Чебурашка", както и "Свидетел", който разказва за нахлуването в Украйна от руска гледна точка. Руският пропаганден филм "Свидетел" бе бойкотират масово от публиката. В първите дни след премиерата си събра малко под 20 хил. зрители в киносалоните, като средният брой зрители на прожекция е бил около четирима, пише "Дневник".

Според заместник-министъра на културата Андрей Малишев представителите на филмовата индустрия отбелязват положителния аспект на намаляването на броя на филмите от холивудските студия в боксофиса. Той твърди, че липсата на чужди филми стимулира развитието на руското кино.

"Барби" беше забранен и в други страни като Ливан и Алжир заради несъответствие с традиционните ценности, но за "Опенхаймер" това е първа забрана. Действието във филма все пак се развива през втората световната война и загатва за началото на студената война. Обсъжда се интензивно темата за шпионажа и съперничеството между САЩ и Германия, в което голяма роля играе и Русия.

Въпреки че не са пуснати в кината, двата филма бяха публикувани в пиратски сайтове. Според "Комерсант" в пиковия си период "Барби" е бил изтеглен около 8 хил. пъти в Русия, а "Опенхаймер" има около 4 хил. изтегляния.