Наследниците на бежанците от село Зарово, Солунско в Егейска Македония, отдадоха почит на своите предци, откривайки паметен знак на техен чест. След пожара, опустошил родното им място на 16 юни 1913 г., те бяха принудени да се преместят в Горна Джумая, в с. Белица, днешно село Илинденци, село Крупник и други краища на България, търсейки безопасност и нов начало за своите семейства.

Паметният знак е разположен между Младежкия дом и Регионалния исторически музей в Благоевград, с идеята посетителите да се заинтересоват и да потърсят допълнителна информация за историята на бежанците от Зарово в музея.

Мемориалът е по идея на Камелия Грънчарова и е изработен благодарение на дарения от заровски семейства. Грънчарова подчерта, че 16 юни 1913 година е ден, който не бива забравян, тъй като промени съдбата на стотици българи от Егейска и Вардарска Македония, и от Беломорска Тракия.

При разкриването на паметната плоча, почетният член на инициативния комитет, проф. Ева Соколова, изрази благодарността към предците, които са дали много на следващите поколения и подчерта важността от продължаване на тяхното наследство.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет и заупокойна молитва в името на бежанците от Зарово. Разказите и спомените на наследниците им доказват, че духът на вълната от бежанци от 1913 г. остава жив до днес.