23 Jul
Младите хора и подрастващите са изложени на особен риск, тъй като консумацията на две чаши газирани напитки дневно удвоява вероятността за развитие на рак преди 50-годишна възраст. Според проучване, цитирано от Mirror, вероятността човек да се разболее от рак преди 50 години е повече от два пъти по-голяма при тези, които редовно консумират кенче газирана напитка.
Всяка дневна порция от малка кутийка (около осем течни унции) увеличава риска с 16%. В тийнейджърска възраст този риск може да нарасне до една трета. Освен безалкохолните газирани напитки, подобни опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки.
Експертите се притесняват, че тези напитки могат да допринесат за рязкото увеличение на ранните случаи на колоректален рак, втората най-смъртоносна форма на рак в Обединеното кралство. Средностатистическият британец консумира около една кутийка газирана напитка дневно или около два литра седмично.
Д-р Ин Као, участник в проучването, призовава за кампания, насочена към намаляване на консумацията сред подрастващите и младите хора. Според изследването рискът от рак е намалял с 17 до 36%, когато напитките са заменени с изкуствено подсладени напитки, кафе или полуобезмаслено или пълномаслено мляко.
Проучването обхваща 95 464 медицински сестри на възраст между 25 и 42 години в САЩ за период от 24 години, които са докладвали за своето хранене и пиене на всеки четири години, започвайки от 1991 г. Общо 41 272 от тях са си спомнили и какво са консумирали между 13 и 18 години. През периода на изследването 109 участници са диагностицирани с рак на червата преди да навършат 50 години, като консумацията на газирани напитки е свързана със значително по-високи нива на заболяването.
Изследването отчита и други фактори като здравословно състояние, начин на живот, индекс на телесна маса (ИТМ), употреба на аспирин, други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), витаминни добавки и фамилна обремененост. Д-р Цао от Вашингтонския университет в Сейнт Луис отбелязва, че популярността на тези напитки непрекъснато нараства, особено сред тийнейджърите и младите хора.
Проучването, публикувано в списание Gut, е първото, което свързва консумацията на тези напитки с повишен риск от рак на червата в средна възраст. Случаите на ранен колоректален рак се увеличават през последните две десетилетия, но причините за това остават неясни.
Според международния екип, захарните напитки потискат чувството за ситост, което може да доведе до натрупване на килограми. Те също така предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин, което води до възпаление, затлъстяване и диабет тип 2. Нови данни показват, че глюкозата и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, съдържащи се в повечето газирани напитки, стимулират развитието на чревни тумори.
В САЩ 20 и 30-годишните са изправени пред до 4 пъти по-голям риск от рак на червата, отколкото родените около 1950 г. Газираните напитки са основният източник на добавена захар в хранителния режим на САЩ, като 39% от населението консумира повече от три кутийки газирани напитки всеки ден.
„Неотдавнашно проучване показа, че мишки, третирани с високофруктозен царевичен сироп, развиват значителен ръст на тумори на дебелото черво с агресивна степен. Това е независимо от затлъстяването и метаболитния синдром, което подкрепя връзката между подсладените със захар напитки и риска от рак на дебелото черво“, споделя д-р Као.
Всяка дневна порция от малка кутийка (около осем течни унции) увеличава риска с 16%. В тийнейджърска възраст този риск може да нарасне до една трета. Освен безалкохолните газирани напитки, подобни опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки.
Експертите се притесняват, че тези напитки могат да допринесат за рязкото увеличение на ранните случаи на колоректален рак, втората най-смъртоносна форма на рак в Обединеното кралство. Средностатистическият британец консумира около една кутийка газирана напитка дневно или около два литра седмично.
Д-р Ин Као, участник в проучването, призовава за кампания, насочена към намаляване на консумацията сред подрастващите и младите хора. Според изследването рискът от рак е намалял с 17 до 36%, когато напитките са заменени с изкуствено подсладени напитки, кафе или полуобезмаслено или пълномаслено мляко.
Проучването обхваща 95 464 медицински сестри на възраст между 25 и 42 години в САЩ за период от 24 години, които са докладвали за своето хранене и пиене на всеки четири години, започвайки от 1991 г. Общо 41 272 от тях са си спомнили и какво са консумирали между 13 и 18 години. През периода на изследването 109 участници са диагностицирани с рак на червата преди да навършат 50 години, като консумацията на газирани напитки е свързана със значително по-високи нива на заболяването.
Изследването отчита и други фактори като здравословно състояние, начин на живот, индекс на телесна маса (ИТМ), употреба на аспирин, други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), витаминни добавки и фамилна обремененост. Д-р Цао от Вашингтонския университет в Сейнт Луис отбелязва, че популярността на тези напитки непрекъснато нараства, особено сред тийнейджърите и младите хора.
Проучването, публикувано в списание Gut, е първото, което свързва консумацията на тези напитки с повишен риск от рак на червата в средна възраст. Случаите на ранен колоректален рак се увеличават през последните две десетилетия, но причините за това остават неясни.
Според международния екип, захарните напитки потискат чувството за ситост, което може да доведе до натрупване на килограми. Те също така предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин, което води до възпаление, затлъстяване и диабет тип 2. Нови данни показват, че глюкозата и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, съдържащи се в повечето газирани напитки, стимулират развитието на чревни тумори.
В САЩ 20 и 30-годишните са изправени пред до 4 пъти по-голям риск от рак на червата, отколкото родените около 1950 г. Газираните напитки са основният източник на добавена захар в хранителния режим на САЩ, като 39% от населението консумира повече от три кутийки газирани напитки всеки ден.
„Неотдавнашно проучване показа, че мишки, третирани с високофруктозен царевичен сироп, развиват значителен ръст на тумори на дебелото черво с агресивна степен. Това е независимо от затлъстяването и метаболитния синдром, което подкрепя връзката между подсладените със захар напитки и риска от рак на дебелото черво“, споделя д-р Као.
Leave a Comment