По време на днешния изборен ден, Калин Стоянов сподели пред bTV: "Днес 15 600 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции, а около 600 човека отработваха сигналите, които получавахме."

Според министъра, МВР успява да запази честността и сигурността на вота днес.

"Считам, че успяхме да се справим с тези избори. От началото на предизборната кампания до момента в структурите на министерството са постъпили общо 583 сигнала за нарушения на изборното законодателство, включително за евентуално купен вот и други нарушения. Образуваните досъдебни производства са 100", добави той.

През изборния ден МВР получи общо около 180 сигнала. Въпреки това, служителите на Министерството на вътрешните работи се сблъскаха за първи път с необичайна практика при подаване на сигнали за нарушения.

"Това не се е случвало до момента. Някой подава сигнал, а моментът, в който отидем да извършим проверка, веднага получаваме контрасигнал. Това е много странно, но въпреки това успяхме да отработим всички сигнали", обясни министърът Стоянов.

МВР ще гарантира точното преброяване на гласовете.

"Нашето работно време не приключва в 20:00 ч. Имаме ангажимент да направим съпровод на съответните книжа и машините до приключване на целия изборен процес", подчерта той.

Относно купуването на гласове, министърът заяви: "Има явлението купуване на гласове и ние няма как да го изкореним от дъно, но правим всичко възможно да го ограничим. Всички от политическите партии залитат към този способ – купуването на гласове".

Той също така отговори на критиките към него за изборни злоупотреби и купуване на гласове от началото на предизборната кампания.

"Категорично заявявам, че чадър не е имало към нито една политическа партия и формация, и се надявам през следващите дни лидерите на отделни политически партии да не оправдават своите резултати с МВР, както чухме назад във времето", каза още Стоянов.