Смехотворните средства за реставрация на къща Ламартин намаляха от 540 000 лв. до 40 000 лв. поради грешки в документацията. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Общинския съвет на Пловдив.

Скандалите около обществената поръчка за реставрация също допринесоха за ситуацията. Фирма от село Козарка бе избрана, но се отказа след разкритие, че няма правоспособност за проекта. В резултат на жалба от втора фирма, поръчката бе прекратена и Комисията за защита на конкуренцията назначи комисия да прегледа офертата на консорциума „Дондукова градина”. Въпреки това, все още няма окончателно решение.

Средствата за други културни проекти се разпределят разумно, като се вземат предвид различни нужди и инициативи. Капиталовите програми включват проекти за модернизиране на музеи и добавяне на съвременни технологии в експозициите им.

Заложени са средства за различни обекти като Природонаучния музей, със видеонаблюдение в Историческия музей и ремонт на различни културни обекти. В плана са още проекти за реставрация на Форумите Юг и Изток и кино "Космос".

Кметът Георги Стаменов иска допълнителни средства за ремонт на Хуманитарна гимназия и читалище "Антим I". Присъстващите на обсъждането изразиха подкрепа за бюджета за култура и призоваха за по-голямо финансиране. Градът забелязва ръст от 30% в туристически приходи за първото полугодие на 2023 г. благодарение на културните събития.Имоти