Продажбата на ваканционни имоти от руски граждани започна активно през първата половина на 2023 година. Сделките с имоти, предимно по планинските и морските курорти в България от страна на руснаците, вървят с пълна сила и привличат значителни инвестиции в недвижими имоти на стойност от €7,3 милиона за периода. През 2022 година обаче тенденцията беше още по-изразена - за първото полугодие бяха отчетени тегления на капитали в недвижими имоти от руски граждани на стойност от €14 милиона.

"Голямата разпродажба на притежавани от руснаците ваканционни имоти както в курортите като Банско и Боровец, така и по морето, върви с пълна сила, но до момента не намалява цените им. Напротив, за година оскъпяването на ваканционни жилища по Южното Черноморие е с над 20%", посочват от EPA Недвижими имоти.

Най-много имоти, собственост на руснаци, се намират в курортите и градовете Свети Влас, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Банско и Боровец.

Тенденцията на освобождаване от имотите, които руснаците придобиха у нас по време на голямата вълна преди 10-15 години, започна значително преди войната в Украйна през 2017-2018 година. Тогава руската рубла се срина и за руските граждани стана по-неизгодно да почиват в България. По това време руските банки повишиха лихвите по заемите, с които бяха купени голяма част от жилищата по българското Черноморие и много собственици изпаднаха в затруднение да ги изплащат.

"Пандемията, войната в Украйна и западните санкции срещу Русия засилиха още продажбите на ваканционни имоти на руски граждани и тази тенденция продължава и към днешна дата", поясняват от EPA Недвижими имоти.

Напомняме, че през месец юли търсихме актуални обяви за продажба на апартаменти в Ахтопол. Ето какво открихме: Според обява в най-големия сайт за недвижими имоти у нас имот.bg двустаен апартамент с квадратура 64 кв.м. се предлага на цена от 115 000 евро, което означава около 1800 евро на квадрат. Според източници на редакцията апартамент с подобна квадратура е струвал 50 000 евро през 2021 година.

Друга обява предлага също двустаен апартамент от 59 кв.м. на цена от 97 251 или около 1650 евро на квадрат.Имоти

По данни на агенцията за недвижими имоти "Адвес" цените в област Бургас са се повишили с над 17% през 2022 година спрямо 2012 година, а средната цена на квадратен метър за миналата година е 937 лева.

За същия период цените в София са се повишили с 25%, а средната цена на кв.м. е 1650 лева. През 2023 година цените са още по-високи.

Предлагането на ваканционни имоти това лято насърчава търсенето, което може би ще доведе до логичен спад на цените догодина, предполагат собственици на жилища по българското Черноморие. Предстои да разберем дали те са прави.