24 Jul
Не е нужно да имате цьолиакия (непоносимост към глутен), за да се възползвате от предимствата на диетата без глутен. Специалисти споделят, че премахването на глутен от менюто може значително да намали интензитета и силата на сезонните алергии. Освен това има поне седем други ползи от спирането или значителното намаляване на глутена. Ето какви са те:
### Подобряване на храносмилателната система
Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт след хранене, изключването на глутена може да бъде полезно за вас. Глутенът може да предизвика възпаление на червата и да увреди техните тъкани, което намалява количеството на усвоимите полезни вещества.
Намаляването или спирането на глутена може да редуцира болките и пристягането в стомаха, газовете, диарията и запека.
### По-добро настроение
Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. Глутенът може да смущава производството на невротрансмитерите серотонин и допамин, които са свързани с доброто настроение, либидото и качествения сън.
### По-добри нива на холестерола
Изключването на глутена означава, че ще спрете консумацията на много нездравословни храни като солети, торти, бисквити и крекери. Тези продукти често съдържат трансмазнини, високи нива на сол и палмова мазнина, които повишават лошия холестерол и намаляват добрия. Вместо това можете да изберете плодове или зеленчуци, които са богати на фибри, витамини и минерали.
### Намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет
Проучвания показват връзка между непоносимостта към глутен и някои сърдечносъдови заболявания. Глутенът може да увреди червата, което води до по-ниско усвояване на полезни вещества и проблеми със сърцето. Цьолиакията и диабетът като автоимунни заболявания могат да бъдат причинени от общи гени. Американската асоциация за диабет съветва всички деца с диабет тип 1 да бъдат тествани за глутенова непоносимост и да опитат диета без глутен.
### Контрол над теглото
Храните с глутен често съдържат въглехидрати, които могат да доведат до подуване и покачване на теглото. Премахването на тестените храни и сладкишите от менюто намалява приема на допълнителни калории от маслото, сметаната, сиренето и кашкавала, които се съдържат в тях.
### Намаляване на болките в ставите
Цьолиакията причинява не само храносмилателни проблеми, но и реакции на имунната система, които водят до възпаления. Болките в ставите – най-вече в коленете, гърба и китките, често са симптом на заболяването.
### Намаляване на лактозната непоносимост
Хората с непоносимост към глутен често проявяват и симптоми на лактозна нетолерантност. Увреждането на червата, причинено от цьолиакията, пречи на правилното усвояване и разграждане на ензимите в млечните продукти.
### Подобряване на храносмилателната система
Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт след хранене, изключването на глутена може да бъде полезно за вас. Глутенът може да предизвика възпаление на червата и да увреди техните тъкани, което намалява количеството на усвоимите полезни вещества.
Намаляването или спирането на глутена може да редуцира болките и пристягането в стомаха, газовете, диарията и запека.
### По-добро настроение
Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. Глутенът може да смущава производството на невротрансмитерите серотонин и допамин, които са свързани с доброто настроение, либидото и качествения сън.
### По-добри нива на холестерола
Изключването на глутена означава, че ще спрете консумацията на много нездравословни храни като солети, торти, бисквити и крекери. Тези продукти често съдържат трансмазнини, високи нива на сол и палмова мазнина, които повишават лошия холестерол и намаляват добрия. Вместо това можете да изберете плодове или зеленчуци, които са богати на фибри, витамини и минерали.
### Намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет
Проучвания показват връзка между непоносимостта към глутен и някои сърдечносъдови заболявания. Глутенът може да увреди червата, което води до по-ниско усвояване на полезни вещества и проблеми със сърцето. Цьолиакията и диабетът като автоимунни заболявания могат да бъдат причинени от общи гени. Американската асоциация за диабет съветва всички деца с диабет тип 1 да бъдат тествани за глутенова непоносимост и да опитат диета без глутен.
### Контрол над теглото
Храните с глутен често съдържат въглехидрати, които могат да доведат до подуване и покачване на теглото. Премахването на тестените храни и сладкишите от менюто намалява приема на допълнителни калории от маслото, сметаната, сиренето и кашкавала, които се съдържат в тях.
### Намаляване на болките в ставите
Цьолиакията причинява не само храносмилателни проблеми, но и реакции на имунната система, които водят до възпаления. Болките в ставите – най-вече в коленете, гърба и китките, често са симптом на заболяването.
### Намаляване на лактозната непоносимост
Хората с непоносимост към глутен често проявяват и симптоми на лактозна нетолерантност. Увреждането на червата, причинено от цьолиакията, пречи на правилното усвояване и разграждане на ензимите в млечните продукти.
Leave a Comment