Индийският апетит за евтин руски петрол спадна през август, поради намаленото търсене като цяло и концентриранието на рафинериите към поддръжката.

Третият по големина потребител на петрол в света намали вноса от Москва за трети пореден месец през август до 1,57 милиона барела на ден, което е спад от 24% на месечна база. Нивата са най-ниски от януари насам, според компанията Крлер, цитирано от Bloomberg.

Индийските рафинерии също намалиха доставките и от друг водещ доставчик - Ирак, с 10% през август до 848 000 барела на ден. На този фон обаче се отчете рязък скок на вноса от Саудитска Арабия, който нарасна с 63% на до 852 000 барела на ден.

През 2022 потреблението на руски суров петрол в Индия скочи, достигайки пик си от 2,15 милиона барела на ден през май.

Сега покупките на конгломератът Релианс Индустриес са спаднали до 1,1 милиона барела на ден от обичайната средна стойност от 1,2 до 1,3 милиона барела, поради планираното затваряне на съоръжения за дестилация на суров петрол през септември.

Общият внос на суров петрол в Индия намаля със 7% до 4,35 милиона барела на ден, но вероятно ще се повиши от октомври, защото търсенето ще нарасне със скорост през четвъртото тримесечие, смятат експертите.


Бизнес