Nokia, финландският производител на телекомуникационно оборудване, обяви подписването споразумение за продажба на Alcatel Submarine Networks (ASN), световния лидер в областта на подводната кабелна инфраструктура, на френската държава. Цената на сделката е 350 млн. EUR.

Периодът, по време на който продажбата ще бъде одобрена от властите и френските синдикати, все още е неясен. ASN, чийто оборот през 2023 г. бе 1,1 млрд EUR, няма служители във Финландия, но пък има значителен персонал във Франция.

Президентът на Nokia, Пека Лундмарк, коментира продажбата: „Това е значителна стъпка към прилагането на стратегията ни за активно управление на портфолио. ASN е част от нашата дейност по мрежова инфраструктура. Тази продажба ни дава възможност да оптимизираме портфолиото си, да насочим фокуса си към растежа и ни дава възможност да укрепим нашето технологично лидерство. Намирахме нов собственик, който е в състояние да осигури продължаването на инвестициите в ASN и защитата на важните ни ноу-хау в индустрията – френската държава."

ASN има значително портфолио, включващо управление на проекти, инсталиране и стартиране на проекти, морски ремонтни дейности, извършвани от флота от кабелни кораби на ASN. Компанията отговаря за над 750 000 километра оптични подводни кабели по целия свят, което е достатъчно, за да обиколите земното кълбо 19 пъти. С 2500 служители, ASN е световен лидер в индустрията.

Основана през 1865 г., Nokia Corporation е мултинационална корпорация, развиваща дейност в областта на телекомуникациите, информационните технологии и потребителската електроника. Компанията, чиято централа се намира в Еспоо, Финландия, работи в над 130 държави и има близо 87 000 служители.