"Рекорден брой милиардери притежават състояния надвишаващи 100 млрд. USD"

Непрекъснат ръст в броя на милиардери, които си осигуряват членство в елитния "100 милиард доларов Клуб", е наблюдаван през последните години. В този клуб са включени милиардери с богатства, превишаващи 100 милиарда долара. През тази година броят на членовете достигна рекордни 14 в сравнение с шестимата последната година и единственото членове през 2020 година. Повечето от тях са собственици на технологични компании, чиито състояния са нарастнали значително.

Хората със статут на милиардер през последното десетилетие са станали с 120% по-богати. Но членовете на този клуб се представят дори по-добре с увеличение на имуществото с 255% за периода. Също така техните капитали нарастват бързо, предвижайки както инфлацията (с 32% растеж), така и фондовия пазар (S&P 500 с 182% растеж). Като цяло, имуществото на тези 14 милиардери достига 2 трлн. USD, което представлява 14% от всички милиардерски активи, въпреки че те включват само 0,5% от всички милиардери на населението на земята.

Стойност от 100 млрд. USD доскоро беше считана за достъпна само за милиардери. Бил Гейтс беше първият собственик на 100 милиард доларов състояние през 1999 година благодарение на скоковете в акциите на Microsoft, но справедливостта не беше дълготрайна, защото през следващите 20 години никой не се доближаваше до този лимит, дори когато пазарите скочиха преди и след глобалната финансова криза.

През 2017 г. Джеф Безос става вторият собственик със състояние над 100 млрд. USD с тежестта на растежа на Amazon, което го прави единствен член на клуба до 2021 г., когато му се присъединяват Илон Мъск, Бернар Арно и Бил Гейтс.

В момента, при постоянния ръст на капитала в световен мащаб, членството в този клуб може да се стане по-постъпно достъпно. Богатството на французинката Франсоаз Бетанкур-Майерс, наследницата на L'Oréal, е 99,5 млрд. USD и тя е на прага да влезе в клуба, следвана от технологичния гигант Майкъл Дел с активи на стойност 91 млрд. USD.