Отбранителният гигант от Германия, Rheinmetall, запази историческа поръчка от Германското министерство на отбраната. Поръчката, с обща стойност до 3,5 млрд. EUR, включва доставката на 6500 небронирани военни камиона (UTF) за германските въоръжени сили, Бундесвера, според съобщение, публикувано на уебсайта на компанията.

Компанията ще започне с доставката на 210 от общо 610 камиона от първата част на поръчката през тази година, на стойност 312 млн. EUR. Финансирането за тези доставки идва от специални фондове на Бундесвера. Според изявление на концерна, то може да поръча допълнителни количества от съществуващите си UTF 5t и UTF15t в рамките на следващите седем години.

Rheinmetall също така сключи договор за закупуване на боеприпаси за 8,5 млрд. EUR от германските въоръжени сили на 20 юни. Първите доставки по новия договор са планирани за началото на 2025 г.

Rheinmetall е най-големият отбранителен концерн в Германия и се счита за един от топ трите на Запад по отношение на броя на произведените военни превозни средства и боеприпаси.