Президентът на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, обяви, че Брюксел ще изпусне 1 милиард евро към Кайро в подкрепа на провежданите икономически реформи в страната. Тя направи съобщението по време на откриващата церемония на инвестиционния форум Египет-ЕС в Кайро.

Фон дер Лайен обяви, че трансформациите в египетската икономика ще допринесат за привличането на повече инвеститори и създаване на нови работни места. "През март подписахме споразумение за помощ с Египет в размер на 7,4 милиарда EUR, а днес отпускаме първият милиард от тази сума на Кайро," заяви тя.

Според водещата на ЕК, участниците във форума планират да подпишат повече от 20 меморандума за разбирателство за общо 40 милиарда евро. Споразуменията ще обхватят различни области, включително производството на зелен водород, авиационната и автомобилната промишленост и химическата промишленост.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси отбеляза значение на взаимната подкрепа и координация между Египет и неговите европейски партньори, особено във времена на международни и регионални кризи.

Двудневната конференция, която се провежда под патронажа на ал-Сиси, ще фокусира върху укрепването на сътрудничеството между Египет и ЕС в икономиката, иновациите, транспорта, енергетиката, технологиите и други области. Почитателно внимание ще бъде обърнато към привличането на европейски инвестиции в различни сектори на египетската икономика, като инфраструктурата, алтернативните енергийни източници, водоснабдителните системи, здравеопазването и образованието.