В населения с мигранти квартал в Малмьо, третият по големина шведски град, избухнаха сблъсъци след като демонстрант подпали екземпляр на Корана, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес и информира БТА.

Според полицията в Малмьо, служителите й бяха замерени с камъни, а десетки автомобили, включително в подземен гараж, бяха подпалени. Сълбъсъците започнаха вчера и продължиха през нощта, съпровождани с насилие и бунтове.

Основната причина за сблъсъците беше подпалването на екземпляр на Корана от антиислямски активист на име Салуан Момика. Разгневената тълпа се опита да го спре, което доведе до насилие. По данни на полицията, бяха задържани трима души.

В по-ранния час на деня предимно младежи подпалиха гуми и други предмети в квартал "Розенгард" в Малмьо. Някои от тях разхвърляха тротинетки, велосипеди и загради в зона, където в миналото вече са се случвали подобни инциденти. Някои от протестантите издигнаха плакати, противопоставящи се на подпалването на Корана. "Независимо от причините за тези бунтове, подпалването на коли, насилието срещу полиция ... несъответно от причината, мисля, че всички шведи го смятат за напълно недопустимо", каза шведският премиер Улф Кристершон по време на пресконференция.

През изминалите месеци Момика, който е бежанец от Ирак, е осъществил поредица от антиислямски протести, при които е осквернявал екземпляри на Корана, основно в Стокхолм. Макар че шведската полиция разреши тези протестни действия, обосновавайки се със свободата на словото, те предизвикаха гняв в някои мюсюлмански държави, като доведоха до нападения срещу шведски дипломатически представителства и заплахи от ислямски екстремисти. Мюсюлманските лидери в Швеция призоваха властите да намерят начини да предотвратят такива случаи на оскверняване на Корана.