Означава ли краят на Пригожин и край на групата "Вагнер"? И има ли кой да замести бойците, на които руската армия толкова разчиташе, щом дезертьорите в нея стават все повече?

Наблюдателите в Русия смятат, че със смъртта на Евгений Пригожин е дошъл и краят на наемническата армия "Вагнер". Изглежда, че Путин е на същото мнение и вече се оглежда за заместник на бившия си сподвижник, пише АРД.

"Вагнер" дълго време беше удобен инструмент за реализиране на интересите на Кремъл в чужбина "под фалшив флаг", независимо дали става дума за войната в Сирия или за активността в Африка, коментира германската обществено-правна медия. При сделките с автократите и военните хунти винаги е била прилагана следната формула: осигуряване на защита срещу достъп да природните ресурси. Така Кремъл успя да разшири влиянието си в Африка, а Пригожин ръководеше печелившото бизнес начинание.

"Вагнер" ще продължи да живее в Беларус

След неуспешния бунт на "Вагнер" обаче някогашната близка връзка между руския президент Владимир Путин и Евгений Пригожин бе прекъсната. Някои от бойците заминаха за Беларус, където според местния лидер Александър Лукашенко засега те трябва да останат, за да обучат армията на страната му. "Вагнер" живя, "Вагнер" е жив и "Вагнер" ще продължи да живее в Беларус, независимо дали това се харесва на някого или не", каза Лукашенко. Според експерти Кремъл напоследък очевидно не е готов да финансира частната войска - възможно е това задължение да е възложено на Лукашенко. Междувременно граничещите с Беларус държави от ЕС са изпълнени с опасения, че бойците могат да се промъкнат на тяхна териория, представяйки се за мигранти. Още повече, че през юли Лукашенко отправи почти директна заплаха към Полша, като заяви, че на бойците от "Вагнер" в Беларус можело да им хрумне "да направят излет до Варшава".

За останалите пък единствената възможност би била да се присъединят към други формирования, заяви по-рано тази седмица депутатът Виктор Соболев. "Има две опции. Или се оказваш в цивилния живот, или ставаш войник с договор, служещ във формированията и частите, които се създават сега", обясни той.

Около 1500 войници на "Вагнер" са напуснали Беларус в последните дни и са заминали за Африка, за да засилят влиянието на Москва там, твърди каналът "Обозревател" в Телеграм. Говори се за конфликти между руските инструктори на частната армия и беларуските войници, тъй като те не уважавали бившите затворници в редиците на "Вагнер", пише германският "Зюддойче Цайтунг". Пригожин ги бе вербувал директно от руските лагери.

Проблематично бъдеще

"Всъщност това е краят на "Вагнер". Те могат да махат с цветя и плюшени мечета в памет на шефа си колкото си искат. Но това е краят", заяви в подкаста на "Новая газета" журналистката Олга Романова. Според нея наследството на "Вагнер" е било разпределено още преди смъртта на Пригожин. "Наблюдавахме как частната армия "Редут" активно започна да наема", посочва тя, цитирана от АРД.

"Редут", както и други частни военни формирования като "Конвой" и "Патриот" биха могли да заемат мястото на "Вагнер". За да ги постави под по-строг контрол, в края на миналата седмица Путин подписа указ, който задължава всички членове на паравоенни организации да се закълнат във вярност и лоялност към Русия. Те трябва и да дадат обет, че стриктно ще изпълняват заповедите на командирите и висшестоящите си.

В своя Youtube канал руският политолог Михаил Наки обясни следното: "Всъщност Министерството на отбраната и частната военна компания "Редут" са основните фактори, които започнаха да гонят групата "Вагнер" от Африка." Според него те са привлекли няколко високопоставени служители на частната армия, които са занесли и база данни за всички бойци на "Вагнер". Политологът прогнозира, че частите на "Вагнер" няма да продължат да съществуват, а шансовете някой да поеме контрола над бившата империя на Пригожин са малки.

Дезертьорите в руската армия стават все повече

Междувременно нарастващият брой дезертьори в руската армия създава все по-големи тревоги на ръководството, пише "Франкфуртер Рундшау". Изданието привежда сведения от независимия сайт "Медиазона", според който загиналите до момента руски войници са 50 000. И още една цифра: от март насам седмично са били издавани по 100 присъди срещу руски войници - в повечето случаи заради дезертьорство. Някои от присъдите са условни и тези, които са ги получили, са били изпратени обратно на фронта, други са включвали затвор, който по закон може да стигне до 15 години.

Руските официални лица отхвърля предположенията, че армията е обезкръвена заради загубите или дезертьорите, посочва "Франкфуртер Рундшау". Според преценките, Русия разполага с над 1,5 милиона годни за военна служба мъже, които имат и съответния опит. Но - именно сред младите мъже между 18 и 24 години бойният дух изобщо не е висок, отбелязват експертите от германската фондация "Наука и политика": в края на 2022-а година по-малко от половината от тях изразяват подкрепа за намеренията за частична мобилизация на руското цивилно население заради войната.

Британският "Гардиън" от своя страна цитира дневника на руския парашутист Павел Филатиев, симптоматичен за критичните гласове в руската армия: "Нашите предци са проляли много кръв за свободата. Но аз не искам повече да подкрепям тази лудост. От етична гледна точка ще е по-лесно, ако Украйна ни беше нападнала нас, но истината е, че ние навлязохме в Украйна, без някой да ни е канил".