"По наша информация, пробивът в първата отбранителна линия на руските войски в Запорожската област вече е осъществен. Нашите генерали посочиха, че втората и третата линия на отбрана не са толкова силно защитени и ще бъде по-лесно да бъдат преодоляни", каза съветникът на президента на Украйна, Александър Роднянски, в интервю за програмата Би Би Си Радио 4.

Той подчерта, че в момента е времето да бъде използвано цялото модерно оборудване от НАТО, което Украйна е получила, за да се постигне значителна предимство и да се ускори прогресът в битката. Въпреки това, Роднянски предупреди, че руската страна никога не трябва да се подценява, тъй като те са имали достатъчно време за подготовка и са се адаптирали към оръжието и обучението, които Украйна е получила от НАТО.

Пробивът на първата отбранителна линия на руснаците в района на Роботине е обсъждан от множество коментатори, включително и от високопоставения американски генерал Марк Мили. Генерал Александър Търнавски, който командва украинските войски в южното направление, също потвърди в интервю за британски вестник, че техните части са пробили първата, най-силна отбранителна линия на руснаците и сега ще бъде по-лесно за тях да продължат напред, особено поради изчерпването на руските резерви.

Руското министерство на отбраната не потвърди тази информация. В своите ежедневни отчети, те съобщават само за отбрана на атаки от страна на украинската армия в Запорожската област.