Руските сили са изстреляли хиперзвукова ракета "Кинжал" по Украйна, използвайки изтребител-бомбардировач Су-34 за първи път, съобщиха руските държавни медии, което може да отбележи тактическа промяна в начина, по който Кремъл използва военновъздушните си сили във войната, пише Нюзуик.

"Самолетът Су-34 използва хиперзвукова ракета "Кинжал" по време на въздушния удар", съобщи в понеделник подкрепяната от Кремъл агенция ТАСС.

Руската "Кинжал", известна още като хиперзвуковата ракета "Кинжал" или "Килджой", бързо се превърна в редовна характеристика на руските ракетни удари срещу Украйна малко след като Кремъл започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Според съобщения на руските държавни медии ракетата е използвана за първи път в битка в средата на март 2022 г. Военновъздушните сили на Украйна са казали на няколко пъти, че Москва е нанесла удари с "Кинжал" на украинска територия, въпреки че за тях се съобщава по-рядко от други видове руски ракети.

Ракетите с въздушно изстрелване обикновено се изстрелват от руския МиГ-31К от съветската епоха, а не от двумоторния свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34.

Доклади на руските държавни медии предполагат, че московските стратегически бомбардировачи Ту-22М3, както и изтребителите-бомбардировачи Су-34 могат да бъдат модифицирани да носят "Кинжал", но това е първата индикация, че нов комплект самолети успешно е изстрелял "Кинжал".

Модификацията на Су-34 е "логична стъпка" за руската армия, според Сидхарт Каушал, научен сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institute.

Това също ще освободи много от руските самолети МиГ-31, за да действат като прехващачи по фронтовата линия, каза той пред Нюзуик. В този вид роля "техните далекобойни радари и прехващачи R-37 се оказаха полезни за руснаците като инструмент за задържане на украинските самолети", добави той, като каза, че радарната система на МиГ-31 може теоретично да идентифицира крилати ракети и действа като средство за защита от подобни заплахи.

"Ако използването на Су-34 като ракетна установка освободи МиГ-31, може да видим повече от тях в отбранителни роли срещу самолети и крилати ракети, особено ако украинската ракетна заплаха за руските сили в Крим стане по-остра", твърди Каушал.

Москва хвали "Кинжал" като едно от своите "неудържими" оръжия от следващо поколение, способни да се движат със скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука. Въпреки това западни експерти предполагат, че етикетирането на "Кинжал" от Москва като хиперзвуков е подвеждащо и че "Кинжал" може да не е толкова неуязвим за противовъздушната отбрана, колкото Русия твърди.

"Всички индикации показват, че "Кинжал" е проста балистична ракета с въздушно изстрелване" с ограничен капацитет за коригиране на курса, а не истинско хиперзвуково оръжие, каза военният експерт Дейвид Хамблинг по-рано пред Нюзуик.

Командирът на ВВС на Украйна, генерал-лейтенант Микола Олесчук, каза, че Украйна успешно е "Кинжал", изстрелян от МиГ-31К в началото на май 2023 г. По-късно Пентагонът потвърди, че управлявана от Украйна система Patriot е прихванала руски Ракета "Кинжал", която високопоставен източник в Министерството на отбраната на Русия" отхвърли в руските държавни медии като "пълна заблуда".

До средата на юни Киев съобщи, че е свалил повече от две дузини ракети "Кинжал" през последните месеци. Очевидната уязвимост на "кинжал" е вероятно изненада и неудобство за Русия, каза британското министерство на отбраната в публикация в социалните медии в средата на май.