Румъния играе важна роля в усилията на ЕС за установяване на алтернативни морски маршрути за износ на украинско зърно. Това заяви ръководителят на германското външно министерство Аналена Бербок, която говори на съвместна пресконференция с румънския си колега Луминица Одобеску след разговорите им в Берлин на 4 септември, съобщава кореспондентът на Укринформ.

Ролята на Румъния в износа на украинско зърно е особена в условията, когато Русия повиши нивото на глобалната заплаха от глад, отбеляза германският политик.

„Русия насочва оръдията на военните си кораби към зърновозите в Черно море и хвърля бомби върху места за съхранение на зърно, на някои места толкова близо до румънската граница, че прозорците на румънските села треперят“, каза Баербок. В такива условия транспортният път по река Дунав е изключително важен, но Русия иска да го унищожи с бомби и дронове, подчерта тя.

„Играта на Путин със зърненото споразумение е цинична“, каза шефът на германското външно министерство. Тя отбеляза значението на усилията на Турция за съживяване на споразумението. В същото време търсенето на алтернативни начини за доставка на украинско зърно не спира, увери Баербок. Европейските алеи за солидарност са необходими на целия свят. Фактът, че Румъния е предоставила своя инфраструктура за тази цел, трябва да позволи на Украйна да увеличи износа на зърно до 4 милиона тона на месец до края на годината, отбеляза Бербок, като изрази надежда, че други европейски страни ще действат солидарно.

Бербок подчерта още, че Украйна и Молдова са членове на европейското семейство, чието бъдеще е в Европейския съюз.

Бербок благодари на румънското правителство и народа за другата помощ и подкрепа, които оказват на Украйна. По нейни данни около 100 000 украинци са намерили подслон в Румъния от руската война. Румъния се присъедини към коалицията за изтребители, като предложи да обучава украински пилоти на самолети F-16, които ще помогнат на Украйна да се защити от руските нашественици.

Както беше съобщено по-рано, на срещата в Сочи на 4 септември президентите на Турция и Русия не успяха да постигнат споразумение относно изпълнението от страна на Москва на условията на Черноморската инициатива за зърно и възстановяването на пътищата за износ на зърно в Черно море.