Външният министър на Саудитска Арабия изрази загрижеността си от възможността за избухване на напрежение в Червено море, което би могло да доведе до конфликт в региона. Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд призова за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението. Атаките на хусите в Червено море влошиха търговията и доведоха до опасност от война в Газа. Рияд поддържа свободата на корабоплаването, но също така се стреми да запази сигурността и стабилността в региона.

Хусите, които контролират част от Йемен, извършват атаки в знак на солидарност с палестинците в Газа. САЩ предприеха въздушни удари срещу хусите и ги включиха в списъка с терористични организации. Президентът Джо Байдън заяви, че бомбардировките ще продължат, но не могат да спрат нападенията на хусите.

Британското министерство на отбраната обяви, че ще инвестира значителна сума за модернизиране на ракетната система "Сий Вайпър" на Кралските военноморски сили. Тази система ще бъде подобрена с нови ракети и софтуер, които ще й позволят да се справя с балистичните ракети. Решението на Лондон да обнови ракетната система е насочено към гарантиране на безопасността на Обединеното кралство, съюзници и партньори пред фона на напрежението в Червено море, предизвикано от хусите. Хусите извършват атаки срещу търговски кораби, като твърдят, че това е проява на солидарност с палестинците в Газа. В отговор на тези атаки, САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу хусите, получавайки подкрепата на своите съюзници.