Ентусиастите успяха да заобиколят ограничението на NVIDIA за инсталиране на несъвместим фърмуер на BIOS за видеокарти GeForce. Като пример, фърмуер от RTX 4090 може да бъде инсталиран на RTX 3060 и обратно. Това отваря широки възможности за промяна на настройките на графичните ускорители.

Важно е веднага да се отбележи, че до 2013 г. включително потребителите можеха свободно да инсталират BIOS на трети страни за видеокарти NVIDIA, но през 2014 г., с пускането на серията GeForce 900 (Maxwell), беше добавен специален защитен процесор Falcon, който просто ограничи изтеглянето на неоторизиран фърмуер.

Сега има инструменти OMGVflash и NVflashk, които ви позволяват да заобиколите заключването на NVIDIA, включително проверка на подписа на BIOS и съвместимост на устройството.

Безплатната инсталация на BIOS отваря много възможности за потребителите. Например, можете да инсталирате фърмуер от по-скъпа версия с фабричен овърклок на основния вариант на RTX 4060, за да отключите по-големия потенциал на видеокартата.

Можете също така да промените ограниченията на мощността, напреженията, настройките на вентилатора и др. По този начин потребителите имат пълен контрол върху своите GeForce графични карти и могат да дадат на компютрите си забележим тласък.

Предупреждаваме, че ако решите да правите подобни модификации, то това е на ваш риск, така че само опитни потребители би следвало да извършват подобни действия. Повече за модифицирането, вижте във видеата.