Днес, папа Франциск изрази своето възхищение към голямата руска култура. Това стана по време на видеопослание до млади католици, които се събраха в църква в Санкт Петербург на 25 август. Папата подчерта, че те са наследници на Велика Русия, на великите светци и царе, като спомена Петър Велики и Екатерина Втора. Той похвали руската култура, като я определи като велика и с човечност.

Въпреки това, изказването на папата беше обект на критика от страна на говорителя на украинското външно министерство, който го определи като "много злополучно". Той обвини папата в предаване на империалистическа пропаганда на Москва.

Папата отговори на обвиненията, като заяви, че не мислеше за империализма и говореше за културата. Той подчерта, че посланието му беше, че младите руснаци трябва да ценят своето наследство. Той добави, че в руската култура има голяма красота и политическите проблеми не могат да я омаловажат.

По време на връщането си от Монголия, папа Франциск, който е на 86 години, призна, че пътуването вече не е толкова лесно за него. Той сподели за своите здравословни проблеми, заради които използва инвалидна количка.

Папата също така коментира връзките между Ватикана и Пекин, които той описа като "много уважителни". Той изрази желание двете страни да разберат и приемат по-добре религиозните аспекти една на друга, за да не бъдат нарушени китайските граждани да мислят, че църквата не приема техните ценности и култура и за да не се мисли, че тя зависи от чужда сила.