Преди дни беше последният мащабен удар на отдел "Наркотици" към ГДБОП, съвместно с останалите силови структури. В Омуртаг беше разбита високотехнологична лаборатория за синтетична дрога, която по технологията и мащабите си е невиждана у нас. Те са получили информация за нейното съществуване и подготовка преди около година, като така и не се е стигнало до производството на наркотика, посочи "Нова телевизия".

„В рамките на около 6 месеца се проведоха различни мероприятия, които успяха да доведат до локализиране на конкретното място, където беше обособена конкретната лаборатория. Това заяви в ефира на "Събуди се" Христо Донов, директор на отдел "Наркотици" към ГДБОП.

По думите му нидерландското ядро на групата е водещо в процеса. „Българските граждани бяха в ролята на помагачи - преводачи или хора, които немат помещения, транспортни средства, мобилни телефони и така нататък”, посочи още той.

Трима души задържани в момента и тримата са нидерландски граждани. Още един гражданин, който е български гражданин, който е в чужбина, предстои да бъде задържан.

"Съвсем случайно, няколко дни преди операцията, въпросният гражданин напуска страната с цел екскурзия в Европа и поради тази причина не може да бъде арестуван по време на самата операция", уточнява Донов.

Той посочи още, че основната им цел е била да не се допусне реално генериране на наркотично вещество и съответно разпространението му на пазара или изнасянето му на страната.