Инвестиционната компания Flannery Associates прави планове за основаване на нов град в Калифорния, съобщи The New York Times. Компанията придобива огромни участъци земя в окръг Солано, североизточно от Сан Франциско. Вече е купила земя за около 800 млн. USD.

Както посочва вестникът, понякога инвеститорите са купували парцели на цена, в пъти по-висока от пазарната. Flannery Associates има няколко инвеститори от Силициевата долина, включително съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман. Държавата има проблем с броя на жилищата поради трудностите, свързани с извършването на строителни работи. Компанията обаче възнамерява да започне работа с местните жители и властите в близко бъдеще, за да „преобразува десетки хиляди акра в претъпкан столичен град, който ще създаде хиляди работни места.

Едно от предимствата ще бъде, че новото селище ще се намира в близост до един от най-големите градове в щата - Сан Франциско. Компанията иска да построи "соларна ферма, горички с над 1 милион нови дървета и над 10 000 акра нови паркове и пространства за града".

В същото време, изборът на място за града може да се превърне в проблем за реализацията на проекта - до бъдещото селище има само една магистрала, която също е много натоварена. Засушаванията и горските пожари също са често срещани в окръга.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК