В Русия към момента се търсят 200 000 работници. Още 100 000 души се търсят в сектора на жилищно-комуналните услуги. Данните изнесе pъĸoвoдитeлят нa Цeнтъpa зa пepcoнaл ĸъм Mиниcтepcтвoтo нa cтpoитeлcтвoтo нa cтpaнaтa Eлeнa Ceнĸeвич, която призна, че недостигът на кадри е повсеместен.

Сред основните причини за този остър дефицит на кадри е, че професията на строителя вече не е толкова атрактивна. Поради това, според Сенкевич, професионалната ориентация у младите, е добре да започне още в пети клас.

През август с 2.4 пъти е нараснало търсенето на строители, спрямо същия месец на миналата година. Сред най-търсените специалисти са монтажници и бояджии. Там ръстът на свободните позиции за година е нараснал с 3.1 пъти. По интензивност на търсене на следващо място са заварчиците и лицата, извършващи довършителни дейности. Тук годишното увеличение в търсенето е 2.8 пъти. Следват бригадирите с ръст от 2.7 пъти на годишна база.

Друг фактор за липсата на интерес към сектора са ниските заплати. Към днешна дата месечното възнаграждение е между 30 000 и 40 000 рубли, което прави около 500 USD. В Москва ситуацията със заплащането е най-добра – между 800 и 2000 USD.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК