Пиер дьо Гол, внукът на бившия главен генерал на Франция Шарл дьо Гол (1890-1970), изразява мнение, че Франция следва да се присъедини към БРИКС.

Той посочва, че присъединяването към БРИКС ще предостави на Франция алтернатива на НАТО и ще освободи страната от зависимостта от англосаксонския финансов пазар. Това становище е изразено в интервюто, публикувано от „Френско-руски диалог“. Според него, Франция може да се освободи и от подчинение на административната машина на ЕС, която не отчита интересите на европейските страни и се стреми да разтвори националната идентичност на европейците под властта на брюкселската технокрация.

„Франция може да изпълни своята историческа роля като световна сила в рамките на голямото предизвикателство, което представляват БРИКС“, добавя Пиер дьо Гол. Той смята, че това ще позволи на Франция да действа като международен арбитър на световната сцена в съответствие със задачите, залегнали в плановете на генерал Шарл дьо Гол.

Според Пиер дьо Гол, САЩ са изчерпали себе си и, ако не се реформират, ще бъдат изтласкани на заден план от други центрове на световната политика. Той коментира, че санкциите, наложени от Съединените щати, вредят на европейските страни, като ги обречат на икономическа рецесия, покачване на цените и проблеми с доставките на енергия. Според внука на генерал Шарл дьо Гол, САЩ никога не биха приели факта, че Русия се развива по собствен модел, различен от западния. Пиер дьо Гол отбелязва, че „Русия може да преживее без Европа, но Европа не може да преживее без Русия“.

Групата БРИКС премина през две вълни на разширяване от създаването си през 2006 г. През 2011 г. Южна Африка се присъедини към първоначалния състав, който включва Бразилия, Русия, Индия и Китай. От 1 януари 2024 г. пет нови членки започнаха работа в БРИКС под председателството на Русия: Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия.

Пиер дьо Гол е един от четирите сина на адмирал Филип дьо Гол, който е син на основателя и първия президент на Петата република Шарл дьо Гол. Той завършва Висшето търговско училище в Париж и е икономист и политолог. След навършването на 60 години през 2023 г., той работи като стратегически съветник на редица водещи френски предприятия.